Federico García de Pep Tosar

"Federico Garcia, de Pep Tosar" al Teatre de la Garriga

per Júlia Carreras

Ja fa unes setmanes que vam poder gaudir d’un espectacle que impregnava tots els sentits.

A partir de la literatura, la dansa i la música, la màgia del poeta polifacètic irradiava amb força de l’escenari deixant tot el públic captivat, entre ells un grup de joves de disset anys que assistia al teatre com a sortida escolar i que s’iniciava al món de Lorca com a conseqüència, o gràcies, a que aquest any és lectura prescriptiva de selectivitat.

No hi ha dubte que amb l’aposta de Tosar van entendre el món més íntim del granadí. Va ser la veu de Pep Tosar recitant Lorca? La impecable coordinació de Pol Jiménez? La música de Mariola Menbrive, Rycardo Moreno i David Rodríguez? o, l’audiovisual sobre la vida del poeta, amb entrevistes a familiars i crítics literaris? Si hagués de triar quin d’aquests elements donava el toc final a l’espectacle no sabria quin triar, perquè l’aposta guanyadora era la mescla de tots els elements que feia que tots els sentits quedessin impregnats amb tanta bellesa.

La suma d’aquests elements va dibuixar el periple existencial de García Lorca: cronològicament, es van anar explicant els episodis biogràfics units amb fragments de la seva obra literària. S’iniciava amb l’època de joventut, origen i vida a Fuente Vaqueros, passava per la seva estada a Madrid on va conèixer els joves que, com ell, tenien inquietuds artístiques i literàries i a on va establir contacte amb les idees avantguardistes. A continuació, es mostrava seu pas per Nova York i la tornada a Madrid.

En darrer terme, apareixia com en un moment fatídic el poeta prengué la tràgica decisió de tornar a la seva Granada natal a on va ser arrestat i afusellat.

Per acabar, voldria destacar que, quan tot el públic va irrompre el silenci final amb un fort aplaudiment, el primer que vaig fer va ser mirar els disset alumnes que ens acompanyaven. Volia saber què els havia semblat l’espectacle en el que voluntàriament havien assistit sense saber ben bé que anaven a veure.

Les seves cares ho deien tot: els havia arribat al cor.

Júlia Carreras

Professora de llengua castellana i literatura de l’Institut Manuel Blancafort


Alumnes de 2n de batxillerat de l’Institut Manuel Blancafort de la Garriga

Federico García de Pep Tosar

Federico García de Pep Tosar. Basat en l’obra i la vida de Federico García Lorca

En el 81è aniversari de la mort del poeta, Pep Tosar s’apropa al món interior de Federico García Lorca.
Pep Tosar convina en aquest espectacle la música, el ball i el text de Federico García Lorca, en una proposta que repassa els moments més significatius de la vida del poeta nascut a Fuentevaqueros, i posa en relació les vivències personals i les obres composades en cada moment.

Un vídeo-documental suggereix l’últim trajecte del poeta pels paisatges de Castella i Andalusia, abans del seu final tràgic. Diversos testimonis completen el relat de la vida i obra del poeta espanyol més llegit de la història.

“La base narrativa de l’obra és l’estructura de la música. Ho enfoquem com en el jazz: les veus singulars de l’espectacle, la música, la dansa, el vídeo i el text a vegades transcorren en l’obra de forma paral·lela i de vegades de forma correlativa. Tracto de jugar amb la màxima llibertat “, ha explicat Tosar.

Quatre artistes (José Maldonado, Mariola Membrives, Rycardo Moreno i David Dominguez) amb una formació impecable que treballen en les noves corrents de l’evolució moderna del flamenc, iniciada per Paco de Lucía.

Aquest espectacle, dirigit per Pep Tosar, va ser estrenat dins del marc del Festival Grec 2015 i representat, durant un més, dins de la temporada de teatre 2017, al Teatre Romea.

“No tinc res en contra de la ficció, però em sembla més interessant portar a escena personatges reals. Em motiven més. Avui dia surto desconcertat dels espectacles de ficció. Diria que fins incòmode, perquè considero que no sabem com abordar-la en aquests nous temps “, apunta Tosar. “Treballar amb el record de personatges reals permet explorar un camí d’emocions més net i fàcil de transitar”.

Article de Marta Cervera a El Periódico : Un viaje al mundo de Lorca de la mano de Pep Tosar

Article a la Vanguardia (Redacció) Pep Tosar recorre la vida de Lorca a través del flamenco, poesía y documental

Volem comunicar-nos millor amb tu

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
dissabte, 17 febrer
20:00
Sala 1
16€
90 minuts
2018-02-17 20:00 2018-02-17 21:30 Europe/Andorra Federico García de Pep Tosar Una mirada polièdrica basada en la vida i obra del poeta Sala 1 Teatre de la Garriga

Carnet del casal de joves, 15% de descompte

Carnet jove i estudiants, 15% de descompte

Més de 65, 15% de descompte

Carnet de la Biblioteca, 15% de descompte

Alumnat dels cursos de català del Consorci per a la normalització lingüística, 15% de descompte

Carnet imprescindible, 8€

Carnet Verd, 8€

Persones en situació d’atur, 15% de descompte

Promoció WEB, 1€ menys comprant online

Detalls tècnics

Autor: Federico García Lorca

Dramatúrgia: Evelyn Arévalo, Pep Tosar

Direcció: Pep Tosar

Ball: José Maldonado

Música: Mariola Membrives, Rycardo Moreno, David Dominguez

Producció ejecutiva i distribució: Gabriela Marsal, Leila Barenboim (Mika Project)

Fotografia: Justin Brown

Coproducció: Oblideu-vos de nosaltres SLU, Festival Grec de Barcelona

Crítiques

Una imatge icònica en un espectacle plàsticament i sonorament admirable, deliciós

Santi Fondevila Ara.cat

Potser el millor homenatge que es podia fer a Lorca. Un encert total

Gema Moraleda Somnis de teatre

Federico García és dansa, teatre i poesia, i ens descobreix universos poc coneguts del poeta

Toni Polo Bettonica El País

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.