La nena dels pardals

"La nena dels pardals" al Teatre de la Garriga

Crònica escrita per Israel Molinero

No se m'acut millor manera d'acabar la setmana que gaudint d'una delicatessen com La nena dels pardals de la companyia Teatre al detall. Fent honor al seu nom, ens van regalar un espectacle ple de detalls i matisos. Com si d'una casa modernista es tractés, guarnida per una munió d'artistes, des de vitrallers a ceramistes, l'obra La nena dels pardals llueix esplèndida mercès als músics i a la il·lustradora, al guionista i a l'autora del conte, a l'actriu i a l'actor.

El divendres 10 de novembre vaig assistir, però, a quelcom que va sobrepassar l'espectacle. Celebràvem els 25 anys del programa d'Activitats Culturals a les Escoles i el teatre estava guarnit per centenars de pardals creats pels nens i nenes garriguenques a Can Xic Corder, l’ entranyable Escola d'Art Municipal on la Fina i la Montse els ajuden a donar vida a la imaginació.

No hi podia haver millor escenari per a la representació d'aquesta obra. I no va decebre a ningú. L'aplaudiment sincer dels propis nois i noies a la sala corroborà que l'espectacle, que versa de coses tan complexes i diverses com els pardals, les emocions, les cadenes tròfiques i els dictadors, sorprenentment és capaç de convèncer el públic més exigent.

La història que narra l'obra s'inspira en un fet sorprenentment ben real. Un dictador dona una ordre grotesca al seu poble: cal exterminar tots els pardals. Els pardals són culpables perquè es mengen el gra. I la gent que creu cegament en el dictador no tarda en sortir al carrer i matar tot pardal que es mou. Però afortunadament una nena que ha après a volar com els pardals i té idees pròpies salva de l'extermini col·lectiu a alguns pardals a casa seva.

L'obra té diverses lectures, però fonamentalment una de política i una d’ambiental.

Per una banda és una crítica als dictadors de tota mena, però també a la gent que no dubta en seguir-los sense volar, sense lluitar contra les ordres grotesques. És una invitació a rebel·lar-se contra l'ordre establert quan aquest ordre va contra natura. L'obra no aprofundeix, potser no cal, però convida a pensar en com n’és d’important assolir una veritable democràcia participativa que pugui impedir els despropòsits ambientals i socials de les dictadures i de les pseudodemocràcies representatives.

Però l’obra és sobretot una història ambientalista. En la història real, i també en l'obra, la conseqüència de l'extermini dels pardals és ben dramàtica. Una plaga de llagostes assola els camps. I l'obra és aquí brillant i molt educativa. Descriu molt bé com totes les baules de la cadena són essencials i com la manca d'una d'elles pot fer que la cadena s'esmicoli. Una petita joia com la Cançó desencadenada, gran regal que ens fa el magnífic grup de música infantil per a totes les edats de La Tresca i la Verdesca, que acompanya l'obra, il·lustra molt bé la potència del seu missatge ambiental.

Marxo del teatre amb una idea al cap. Tant se val que el culpable de les bestieses ambientals sigui Mao, Trump o Montsanto. En realitat és culpa dels homes i dones que no hem après a volar com els pardals. .

Israel Molinero

La nena dels pardals, de Teatre al Detall amb música en directe de la Tresca i la Verdesca

Espectacle de teatre inspirat en el conte de Sara Pennypacker i basat en un fet històric.

En motiu dels 25 anys d’Activitats Culturals a les Escoles s’ha programat l’espectacle la Nena dels Pardals, pensat per tota la família, emocionant, amb tocs d’humor, fet amb imaginació, creativitat, ple de poesia i cuidat fins al mínim detall, partint d’una història preciosa que segur arribarà al cor de petits i grans.

Quan el Gran Timoner ordena exterminar els pardals del país perquè es mengen el gra, una nena, la Ming Li, decideix portar-li la contrària i seguir les directrius del seu cor.

Un espectacle poètic i emocionant  sobre els petits herois quotidians, sobre el respecte a la vida, la injustícia de certes lleis i la saviesa innata dels nens.

Pàgina web companyia: www.teatrealdetall.com

Després de l’espectacle es comentarà l’obra amb els artistes i els músics.

 

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
divendres, 10 novembre
18:00
Teatre de la Garriga
Gratuït / Cal inscripció
105 minuts
2017-11-10 18:00 2017-11-10 19:45 Europe/Andorra La nena dels pardals Espectacle de teatre inspirat en el conte de Sara Pennypacker i basat en un fet històric Teatre de la Garriga Teatre de la Garriga
Detalls tècnics

Autor: Jordi Palet

Direcció i coreografia: Joan Maria Segura Bernadas

Intèrprets: Xavi Idàñez i Txell Botey

Música: La Tresca i la Verdesca (Jordi López, Toni López i Claudi Llobet)

Il·lustració: Noemí Villamuza

Animació i digitalització: Xavi Chamarro i Jorge Caballero

Animacions Timoner: Sergi Cugat

Vestuari i escenografia: Victor Peralta

Il∙luminació: Yuri Plana

Crítiques

Fantàstic, sensible, imaginatiu, molt recomanable. No us u perdeu

Nati Cata Pons Recomana

La reserva per aquest esdeveniment està tancada.