Teatre la Garriga

“És un petit homenatge a la pel·lícula del 1993, per parlar sobre com ens passa el temps de ràpid, de com cal parar una mica per reflexionar sobre com vivim tan frenèticament.”

Dani Codina, director d’Hydra del Nord

La Garriga se suma a la iniciativa impulsada per Adetca, Time Out i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona per omplir els teatres del territori programant el pròxim dissabte, 16 de març, l’obra “El dia de la marmota”. L’objectiu és que no quedi cap butaca buida: un esdeveniment sense precedents amb el qual es pretén fer d’aquest dia la primera gran Diada del Teatre a Catalunya. Què hem de fer com a espectadors? Triar l’espectacle i seure a la butaca, sense més ni més, aportant un granet de sorra en aquesta gran muntanya amb què es vol fer història. Perquè no només és una idea per convertir Catalunya en la capital mundial de les arts escèniques, també es vol arribar a assolir tant d’èxit que esdevingui una celebració anual.

Aquí, al Teatre de la Garriga, la companyia Hydra del Nord presentarà “El dia de la marmota”, un espectacle on es reflexiona sobre la possibilitat de quedar-se atrapat en el temps. Es tracta d’un homenatge a la pel·lícula homònima del 1993 protagonitzada per Bill Murray i l’Andie MacDowell. Una proposta que l’associació granollerina volta pel Vallès, després de passar pel Llevant Teatre, arriba a la Garriga amb molta força i il·lusió. Parlem amb el director de la companyia, el garriguenc Dani Codina.

Com va anar l’estrena d’”El dia de la marmota”?
Dani: L’estrena va ser genial. Va ser a la Sala Fiveller de Mollet i, després, al Llevant Teatre. Vam omplir, així que estem molt contents de com va anar. Tenim moltes ganes de venir a la Garriga.

Qui sou els Hydra del Nord? Parla’ns dels fundadors de l’associació amateur i qui sou ara els qui participeu en aquesta obra de teatre.
Dani: Jo vaig arribar a la companyia fa cinc o sis anys, la companyia ja estava formada. Vaig agafar el relleu del Jose Ribadeneira. És una associació de Granollers, del Centre Cívic del Nord. El nom és molt bonic: prové d’Hydra, l’ésser mitològic dels tres caps que representa aquí les tres potes de les arts escèniques (teatre, dansa i música). També es va triar aquest nom perquè té una resistència i capacitat brutal de reinventar-se. Del nord ja us ho imagineu: pel Centre Cívic del Nord.
Som en total nou actors i actrius i jo mateix, el director, a destacar també l’Esther Arimón que fa d’ajudant de direcció i també d’actriu.

De vegades sembla que fer teatre, i més en l’àmbit amateur, són quatre amics i amigues que es troben per passar-ho bé. Però, tot i que sigui un dels objectius principals, no sempre és així, al contrari… que hi ha moments difícils pel que fa a organització, de suport institucional, de què es valori moltes vegades tot l’esforç que hi ha al darrere. Digue’ns traves i oportunitats amb què us heu trobat vosaltres?
Dani: Traves no n’hem trobat masses. Estem contents de com ens ha anat la trajectòria. Sí que hem tingut entrebancs perquè ens costa entrar a actuar a diferents teatres del poble o per no ser professionals. En el nostre cas, hem tingut sort: des de l’Ajuntament de Granollers sempre ens han ajudat i donat l’oportunitat de donar l’oportunitat de donar a conèixer les nostres obres. Però sí, el teatre amateur o no professional (m’agrada més dir-ho així), està format per persones que tenen la seva feina i fan l’esforç per trobar-se per assajar i per passar-ho bé. Al final és el mateix que el teatre professional. És molt lloable.


Com neix “El dia de la marmota”? Qui té la idea i per què us engresqueu a portar-la endavant?
Dani: Cada any es busquen obres en funció de la quantitat d’actors i actrius que som, perquè tot encaixi. Vam posar una sèrie de propostes sobre la taula i aquesta va ser la més votada. Funcionem de forma assembleària. És un petit homenatge a la pel·lícula del 1993, per parlar sobre com ens passa el temps de ràpid, de com cal parar una mica per reflexionar sobre com vivim tan frenèticament.

Què manté de fidel a la pel·lícula i quins serien els canvis més significatius?
Dani: És una adaptació de l’obra escrita per teatre de la Isabel Termes. Hem afegit algunes escenes, hem modificat algun diàleg i hem canviat personatges. El periodista a qui dona vida Bill Murray a la pel·lícula, en el nostre cas és una noia, la Jessi, un personatge femení.

Arribeu al nostre poble un dia que esperem que marqui història en el calendari de Catalunya: Cap butaca buida. Com us sentiríeu si ho aconseguim aquí la Garriga?
Dani: Seria fantàstic omplir tot el Patronat! Per sobre de tot volem que els espectadors passin una bona estona, al cap i a la fi, és una comèdia. Seria un somni fet realitat.

Gràcies per ser avui amb nosaltres i molta merda amb “El dia de la marmota”!
Dani: Us hi esperem, encantats!

Les entrades d’aquest espectacle es poden aconseguir al web del Teatre de la Garriga, El Patronat

Lorena Serra