Teatre la Garriga

La certesa del jazz més pur

La certesa del jazz més pur

Amb un llenguatge subtil i fluït, i un so profund i delicat, Enrique Oliver 4rtet van acariciar els assistents al Teatre el passat 13 de març amb el seu jazz més suggerent i vigorós.

Un concert exquisit emmarcat en el festival garriguenc Amics del Jazz, on Oliver va presentar el seu darrer treball, “Incerteza”. Acompanyat per un elenc estel·lar, amb Albert Sanz al piano, Bori Albero al contrabaix i Ramon Prats a la bateria, va anar cavalcant per un repertori molt divers, conformat per gairebé més de la meitat del seu últim àlbum, i alguns temes nous composats per Oliver just després de treure aquest treball discogràfic. A més, essent tot un encert, va rescatar diverses peces d’altres projectes anteriors que en el directe van funcionar molt bé.

El toc d’inici al concert el va posar Calipsonny, el dinàmic i alegre calipso en homenatge al gran Sonny Rollins. Una aposta molt pertinent per trencar el gel. Poc a poc, el quartet va recórrer diferents subestils del jazz, amb un gran protagonisme d’aquell jazz dels anys seixanta i setanta, però sempre transportat amb frescor al nou segle.

Al llarg d’una hora i mitja, el saxofonista malagueny va demostrar perquè és considerat un dels principals referents del jazz espanyol. Amb suggerents i delicats frasejos va desengranar el seu saxo tenor per meravellar els assistents amb un seguit de solos d’una improvisació delirant i magistral.

El quartet va aconseguir fer viatjar als presents cap a espais sonors inèdits, amb harmonies plegades d’una energia rítmica fàcilment reconeixible en el swing i bop evolucionat tan característic de les melodies dinàmiques d’Oliver.

Un jazz low-fi que va permetre volar lluny a contrabaix, bateria i piano. Tot una delícia veure com els quatre artistes s’entrelligaven dalt l’escenari. Una formació totalment sòlida amb una gran comunicació interactiva gràcies als quatre rols ben definits que varen propiciar un equilibri perfecte.

A les acaballes del concert, van arribar els convidats. Primer, el trompetista garriguenc Pol Padrós, de l’entitat Amics del Jazz i, poc després, el malagueny Fernando Brox amb la seva flauta travessera. Una festa dalt l’escenari que es va traspassar fàcilment a la platea.

Arribant al final apareixia la composició que dóna nom al disc, Incerteza. Un concepte, però, que amb Oliver dalt els escenaris, queda fora del diccionari jazzístic. Un concert impecable amb l’amalgama adient de tècnica, improvisació i emoció, i uns artistes superlatius abordant aquest jazz pur i essencial. Amb Enrique Oliver 4rtet no hi ha incertesa.

Una crònica i recull fotogràfic de Júlia Oliveras

FOTOGALERIA

Enrique Oliver 4tet – INCERTEZA | 13/03 del 2021