Teatre la Garriga

Blancafort – Mompou

El camí secret de l’amistat

Aquest recital comentat és un recorregut pels paisatges, vivències, records i complicitats musicals que compartiren Manel Blancafort i Frederic Mompou des del dia que es van conèixer al balneari Blancafort de La Garriga, l’estiu de 1914. Aquesta amistat es va veure enriquida, quan Mompou marxà l’any 1920 a París, amb una àmplia correspondència on intercanviaven totes les anècdotes i experiències viscudes i edificaven l’un al costat de l’altre les bases d’un nou art sonor, basat en el cant popular i una senzillesa que volien fugir de la grandiloqüència wagneriana tant en voga en els ambients musicals d’aquella època a Catalunya.
En aquest recital sentirem les músiques, la gènesi de les quals van compartir els dos compositors com si fossin ànimes bessones. Comentarem les anècdotes que van caracteritzar aquells temps i com s’hi enfrontaven ambdós compositors i llegirem extractes de les cartes que s’enviaven l’un a l’altre, cartes de dos grans amics que participaren, a pesar de les diferències estilístiques musicals que els van anar distanciant, el mateix anhel de refundació de la música catalana.

FITXA ARTÍSTICA

Emili Brugalla inicia els estudis musicals en el Conservatori Superior de Música del Liceu, centre en el qual es diploma en els graus superiors de Piano i de Música de Cambra.
El treball posterior amb Eulàlia Solé i l´encontre amb personalitats com Bruno Canino i Maria Curcio l´orienten definitivament cap a la professió musical .
El 1982 rep el primer premi del “Concurs de Joves Intèrprets” que atorga Joventuts Musicals de Catalunya.
L´any 1995 fa coneixença amb Maria Joao Pires qui, des d´aleshores l´ajuda a definir millor els seus propis mitjans per fer arribar la música al públic.
Com a solista o formant part de grups de cambra, Emili Brugalla ha actuat a les sales més importants d´Espanya en el marc de festivals tan prestigiosos com el Festival Internacional de Música de Granada, Festival de Perelada, Festival Internacional de Torroella de Montgrí, Festival Internacional de Santander, Festival Internacional Pau Casals del Vendrell, Quincena Musical de San Sebastián,Temporada 1996 del Auditorio Nacional de Madrid, etc. Així mateix la seva actuació ha estat sol.licitada a països tan diversos com Itàlia , França , Bélgica ,Alemanya, Brasil, Centreamèrica i Orient Mitjà.
Ha col.laborat regularment amb grups de cambra com Barcelona 216 i Solistes de l´Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (Saló de Cent-Auditori)) i des de l´any 1998 és membre fundador del Trio Kandinsky amb qui desenvolupa una carrera internacional intensa.
La seva presentació com a solista amb l´OBC esdevé l´any 1997 interpretant el “Concert Ibèric ” de Manuel Blancafort, obra de la qual ha realitzat la revisió crítica per l´Editorial Boileau (Barcelona).
La seva discografia inclou obres del repertori català del segle XX per a piano sol (Etnos), la integral de “Danzas Españolas” i altres obres d´Enric Granados per al segell La Ma de Guido, ‘Música Callada’ de Mompou per La Ma de Guido i ‘Dialogues-Blancafort i Mompou’ per FICTA; la primera edició de les “Variacions per a piano i orquestra” de Joaquim Serra, amb l’ Orquestra Simfònica del Vallès per a segell Naxos. Ha actuat també com a solista amb l’Orquestra Nacional d’Andorra, la Orquestra de Cambra de
Granollers, la OCIMC i la Camerata Toldrà.
El seu interés per l’escena l’ha portat a intervenir en molts projectes multidisciplinars, especialment en el món del teatre amb artistes com Uma Ysamat, Mario Gas, Clara del Ruste i darrerament Lluís Homar i Adriana Ozores en l’espectacle ‘Alma y palabra: San Juan y Mompou’ en gira actualmente amb la Compañía Nacional de Teatro clásico.
L’any 2012 funda el Piano duo Brugalla&Stambolov amb el pianista búlgar Vesko Stambolov amb qui ha editat recentment un Cd amb ballets de Stravinsky i Prokofiev (Columna-Música)
Actualment es professor de música de cambra al Conservatori profesional “Victòria dels Angels” de St Cugat del Vallès i al Conservatori Superior de Musica del Liceu.

COMPRA AQUÍ LES ENTRADES
No esperis més!
Divendres 19 de maig
20 h
50 minuts
Teatre de la Garriga, El Patronat
8 €
1 € descompte aplicant-l’ho a la compra per web
Venda on-line tancada