Teatre la Garriga

EL MAR

Visió d’uns nens que no l’han vist mai

Aquesta és la història d’una promesa que no es poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes. El mestre era Antoni Benaiges. Els alumnes eren nens i nenes de l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos. La promesa la va fer un dia d’hivern de l’any 1936. Els va prometre el mar.

L’any 1934 el jove mestre català Antoni Benaiges arriba a l’escola rural de Bañuelos de Bureba, un petit poble de Burgos. Pocs mesos després paga de la seva butxaca una empremta i un gramòfon. Des d’aquell mateix any, els nens i les nenes publiquen les seves emocions, somnis i pensaments.

El mes de gener de 1936, els nens i les nenes publiquen ‘El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca’. El quadern “conté, en forma de vers, més que de prosa, les expressions dels escolars de com s’imaginen el mar, les seves pors i els seus somnis”. El mestre els promet que aquell mateix estiu els portarà a Catalunya perquè coneguin el mar. El 25 de juliol de 1936 Benaiges és afusellat. La promesa del mestre ja no es podrà complir.

La peça -fruit de la nostra primera trobada com a creadors- proposa un dispositiu en el qual els objectes, el poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

Xavier Bobés i Alberto Conejero, autors i directors de l’espectacle

Recomanat a partir de 14 anys

Esdeveniment programat dins dels actes de commemoració del bombardeig a la Garriga que el gener de 1939 va sacsejar la vida al poble.

FITXA ARTÍSTICA

Autoria: Xavier Bobés i Alberto Conejero
Direcció: Xavier Bobés i Alberto Conejero
Amb: Xavier Bobés i Sergi Torrecilla
Dramatúrgia: Alberto Conejero, a partir de textos de les nenes i nens de l’escola de Bañuelos de Bureba, del seu mestre Antoni Benaiges, Marina Garcés i Alberto Conejero.

Espai escènic: Pep Aymerich
Audiovisuals: Albert Coma
Espai Sonor: Julià Carboneras
Música original: Antonio José Martínez Palacios (1902-1936), en gravacions de José Luis Bernardo de Quirós i Elisa Rapado Jambrina
Il·luminació: Jou Serra i Mario Andrés Gómez
Disseny d’art: Anna Auquer
Pintura: La Beren
Assessorament documental i fotografies: Sergi Bernal
Testimonis de l’àudio: Documental El retratista de Alberto Bougleux i de Sergi
Bernal
Alumna en pràctiques de l’Escola Eòlia: Natàlia Jiménez
Producció executiva: Imma Bové Amb la col·laboració de Martí Sales en la traducció dels textos al català.
Agraïments: Familia Benaiges, Marina Garcés, Javier Iglesias, José Luis Bernaldo de Quirós, Elisa Rapado Jambrina, Carmen Agulló Díaz (Universitat de València), Salomó Marqués i Sureda (Universitat de Girona), Alejandro Pérez Olivares (Universidad de La Laguna), Santiago Vega Sombría (Universidad Complutense de Madrid), Escola Eòlia, Àngel Canyigueral i Susana Roman i a tot l’equip del TNC que ens ha acompanyat en tot el procés.
Producció: Teatre Nacional de Catalunya, Festival FITT de Tarragona i Xavier Bobés.
Amb el suport de ICEC, Institut Català de les Empreses Culturals, L’Animal a l’Esquena.

LA CRÍTICA DIU…


Sergi Torrecilla ens transmet la qualitat humana i l’entrega personal d’aquest mestre. […] L’agilitat, concreció i bellesa de la posada en escena d’Alberto Conejero i Xavier Bobés fan brillar aquesta proposta com una emotiva oda a l’educació i als mestres, tan i tan necessària.
Santi Fondevila, Ara

Bobés és un mag a l’hora de provocar emocions amb un munt de fotografies i dibuixos recuperats. L’obra atrapa pel fons i la forma.
Jordi Bordes, El Punt Avui

Un lirisme sobri i dirigit cap a l’anticipació del record que els antics alumnes tindran del seu mestre cada vegada que vegin el mar. Torrecilla encara amb admirable concreció aquest tram final. […] Una peça documental enormement emotiva.
Ana Prieto Nadal, Núvol

Impossible no acabar segrestrat emocionalment
Manuel Pérez i Muñoz, El Periódico

Bobés es mou entre els petits objectes -uns Encants en miniatura- com si acaronés un passat que ha fugit del record i el volgués recuperar per sempre.
Andreu Sotorra, Recomana

Una verdadera meravella, una obra que fascina i emociona per igual.
Toni Rumbau, Putxinel·li

PROGRAMACIÓ ESCOLAR
Divendres 9 de febrer
Matí
65 minuts
Teatre de la Garriga, El Patronat
Programació escolar