Teatre la Garriga

A Kind of Bethoven: “Un viatge genuí, respectuós i delicat per l’obra de Beethoven”

A Kind of Bethoven: Un viatge genuí, respectuós i delicat per l’obra de Beethoven

Últim concert del cap de setmana, poques hores després del recital de jazz del Duo format per l’Horacio i la Lucía Fumero. Difícil mantenir l’atenció del públic, conservar l’expectació dels assistents al teatre i Xavi Torres ho aconsegueix amb només els primers compassos del concert. 

L’artista tarragonès, un dels músics de jazz més destacats del panorama nacional, va delectar als presents amb una revisió impecable, modesta i alhora exquisida d’una de les obres cabdals de la literatura musical: les sonates de piano de Ludwig van Beethoven. Acompanyat dalt l’escenari pel virtuós del clarinet baix Lluc Casares, i pel bateria Joan Terol, present en els concerts de Torres en la última dècada, va repassar l’obra mestra del compositor nascut ara fa 250 anys a Bonn, Alemanya. 

“A Kind of Beethoven” neix per un encàrrec de l’Auditori de Barcelona i esdevé una obra extensament admirada i és presentada a Holanda i França. Finalment, aterra al Teatre de la Garriga – El Patronat en el marc del Festival de Jazz del municipi vallesà de l’Alt Congost. 

Al llarg de poc més d’una hora, Torres condueix al públic a través d’un viatge genuí, respectuós i delicat per algunes de les sonates més conegudes de Beethoven, amb interpretacions carregades de fons i virtuosisme. Un recorregut explorant totes les possibilitats sonores, amb improvisació combinada majestuosament amb la fidelitat a l’essència de les peces originals. Una acurada intrusió a les mundialment conegudes sonates que, amb un domini colossal del piano, prenen una nova dimensió. Amb la seva versatilitat característica, l’artista tarragoní s’endinsa en l’obra per retre-li un homenatge únic i inoblidable. Dominant a la perfecció els moments de pausa i els frenètics de tempos exuberants, el fraseig harmoniós per a l’oïda, i l’equilibri en els registres i plans sonors, en els colors i sonoritats acariciades amb el punteig, Xavi Torres obra la porta a noves textures de les composicions del músic alemany. 

Un recital impecable i brillant que explica el gran nombre de guardons amb què ha estat premiat el trio jazzístic capitanejat per Torres, artista català assentat a Amsterdam. El Dutch Jazz Competition 2016, el premi al Millor grup de jazz de 2015, de l’Associació Catalana de Jazz o el concurs Keep An Eye International Jazz Award 2015, en són alguns exemples. A més de la destacada posició de finalista al Thelonious Monk Jazz Competition a Wachington DC, el concurs de jazz més important del món.

Una crònica i recull fotogràfic de Júlia Oliveras

FOTOGALERIA

A Kind of Bethoven, de Xavi Torres Trio | 6/12 del 2020