“Intentem ser plurals i arribar a tothom”
Entrevista als Amics del jazz coorganitzadors del Festival de jazz
Al llarg d’un mes, la Garriga viu el 10è Festival de Jazz de la Garriga. Una edició que s’ha hagut d’adaptar a la situació actual derivada per la pandèmia de la covid-19.
Hip Horns, Clara Lai i Joan Moll, Evil Dead Quartet, Fernando Brox Quartet, Jazz a l’Enrabiada o un homenatge als 61 anys de SATI formen part de l’oferta d’enguany. Un total de 8 actuacions que tindran lloc en diversos espais de la població de l’Alt Congost pel gaudi dels amants del jazz.
Un dels membres dels Amics del jazz, organitzadors del festival, Guillem Callejón, ens repassa l’edició d’enguany.
Com vau plantejar l’edició d’enguany?
Aquesta desena és una edició especial. És tot un èxit fer un festival així durant 10 anys i que vagi a més. Hem tingut artistes molt potents al llarg d’aquests anys.
Actualment, amb la situació que tenim no hem pogut fer tot el que volíem per celebrar aquest desè aniversari, però tot i això hem aconseguit tancar una programació molt bona i de nivell.
Com us ha afectat la pandèmia de la covid-19?
Vam veure que era molt arriscat portar a artistes de l’estranger i de gran calibre, ja que amb la pandèmia tot pot passar i no queda massa bé deixar-los penjats a l’últim moment.
Aquest any hem fet aquestes propostes més de poble, d’experiència.
Què significa celebrar ja la desena edició d’aquest festival?
Als inicis, el festival comptava amb un pressupost mínim i es va poder portar artistes molt potents que, afortunadament, estaven de gira per aquí i podien fer parada al poble. Realment no sé ni com ho fèiem.
Llavors amb els anys vam començar a veure que la gent responia molt bé i ja ho esperava. A més, l’Ajuntament començava a ajudar-nos més i d’alguna manera el festival va establir-se com un acte del poble, fins al dia d’avui que el festival és ja quelcom més assentat.
Quines són les novetats del festival d’enguany, pel que fa als artistes i escenaris on es desenvoluparan els concerts?
El Jazz de l’Enrabiada és una de les principals novetats. En un principi l’havíem preparat com a cloenda, però llavors va sortir un acte més, ja al juny, passat corpus, motiu pel qual ja no és considerada la cloenda. Però bé, el que nosaltres buscàvem era satisfer una mica aquesta necessitat de connectar amb la natura. Amb la pandèmia, tots hem estat més en contacte amb la natura. Per això vam plantejar passar el dia a fora i fer un concert a la natura.
Serà una excursió i a l’era de Can Plans hi haurà un concert de l’Arnau Obiols, un bateria que té un projecte molt lligat a la natura, fent recerca de la cultura dels Pirineus. A més, hi ha la col·laboració dels Artristras que han preparat una performance per l’ocasió.
Un altre dels exteriors d’enguany és el barri de Querol, un espai on s’hi durà a terme un concert per homenatjar a la SATI. Com va sorgir la idea de fer aquest homenatge als 61 anys de l’antic complex industrial garriguenc?
Com que recentment havia canviat de mans i ara hem vist que l’han enderrocat, vam començar a moure aquesta proposta, juntament amb l’Ajuntament.
La idea és recuperar alguns elements de la SATI i construir una instal·lació que, en un futur, estarà de forma permanent en algun espai del poble, encara per determinar.
El concert és una presentació d’aquest projecte, d’aquesta instal·lació sonora en memòria dels 61 anys de la SATI.
Aquesta diversitat també la trobem en els artistes que participen en aquesta edició, tots d’estils molt variats. Què buscàveu amb aquesta diversitat?
Una vegada més, intentem ser plurals i arribar a tothom. Tal com comentes, l’edició d’enguany compta amb concerts tant a espais tancats com oberts i amb artistes d’estils molt variats. De fet vam obrir el festival amb els Hip Horns, al passeig, una proposta molt cridanera i atractiva. D’altra banda, hem programat artistes de molt alt nivell jazzístic que creiem que han de venir a la Garriga. Potser no són tan comercials i no entren tan fàcilment en el circuit de jazz de Catalunya, però precisament per això els portem, perquè entenem que s’han de conèixer.
Com visualitzeu el futur dels Amics del Jazz?
Estem millor que mai. La gent respon molt bé a tot el que proposem, la comunicació està funcionant i, evidentment, de cara al futur esperem fer molts més festivals de jazz. De ben segur que seran més fàcils d’organitzar que els dos darrers. Esperem que la pandèmia ens deixi respirar i puguem organitzar concerts en obert i amb barra.
Una entrevista de Júlia Oliveras Aumedes