Viatge musical a la descoberta del món
Viatge musical a la descoberta del món
Un escenari gairebé desert, un niu circular i un gran nombre d’ous. De cop, tres actrius apareixen d’entremig dels ous. Metàfora del ventre matern i del naixement humà.
El text no és necessari, els sons guturals de les tres artistes i les melodies harmonitzades interpretades amb delicadesa de forma sublim, ens posen en context. Surten del niu, trenquen l’ou i, poc a poc, canten l’evolució de l’espècie. Un espectacle per a la primera infància que porta per títol “KL’AA, la teva cançó”, un concepte en llengua hatzabi, coneguda com la més antiga del món pròpia dels hadzas, poble que viu a la part central de Kènia, que vol dir cantar. Un títol amb el que les Inspira Teatre van a l’origen de la comunicació humana.
Un camí realitzat a través d’un llenguatge fresc i proper on es fusionen diferents disciplines artístiques. Un llenguatge universal propi del nen, que va més enllà de la paraula. Sons emesos pels més petits de casa de manera espontània quan juguen. Sons amb els quals van edificant melodies i ritmes fins a arribar a compondre cançons conjuntament – al final de l’espectacle, públic i artistes van elaborar de forma original i molt curiosa, una peça que, més tard, van cantar a l’uníson.
Aquest llenguatge es veu complementat pels silencis, el tempo, i, sobretot, el moviment. De fet, la base de l’espectacle rau precisament en la veu i el moviment. A tot això, cal tenir en compte la prominència de la música, obra de la compositora Viv Manning, un mètode eficaç de connexió amb el públic.
Pel que fa a l’escenografia, és important destacar la funcionalitat d’aquesta. El niu circular de l’inici és transformat compassos després en estructures més complexes d’un estil que es podrien equiparar a una casa. Aquest espai escènic, dissenyat per Martí Doy, representa un pilar en l’obra. El component visual està molt present al llarg de tota la història, a través d’ombres, ous, objectes que surten de l’interior, peces musicals o una corda. Un conjunt d’elements que constitueixen un acompanyament essencial en el procés de descobriment dels infants.
Una experiència visual i sonora amb el cant a cappella executat de forma extraordinària com a tret diferencial. Un recorregut de tres individus de la mateixa espècie que socialitzen a través del joc i l’afecte de la família. Un espectacle captivador, dolç i, inclús, màgic, amb la veu com a vehicle d’identitat, que va atraure l’atenció de tots els assistents, tan petits com grans. Així doncs, no és d’estranyar que guanyés el 2020 el Premi FETEN al Millor Espectacle per a Primera Infància.
Una crònica i recull fotogràfic de Júlia Oliveras Aumedes