Teatre la Garriga

Phantasticum, un Corpus popular i contemporani

Phantasticum, un Corpus popular i contemporani

La festa garriguenca per excel·lència és Corpus. Cada any, pels volts del 6 de juny la Garriga s’engalana, els carrers s’omplen de colors i festivitat, gent de tots els racons de la comarca s’acosten a la població de l’Alt Congost per gaudir d’aquesta tradició popular. 

Enguany, i per segon any consecutiu, la pandèmia de la covid-19 ha impedit la seva celebració. Però la voluntat i l’estima per aquesta festa per part d’un gran nombre d’entitats garriguenques han permès que, a través d’un format diferent, el Corpus tornés al poble. 

Phantasticum ha estat la via. Una festa-espectacle original i diferent, popular i contemporània, innovadora i alhora tradicional celebrada al Teatre de la Garriga – El Patronat. Una obra coral marcada per la histografia i la simbologia, el bestiari i les diferents tipologies de balls i danses. Una reinterpretació del Corpus de la població vallesana que va comptar amb una àmplia participació de garriguencs i garriguenques agrupats en diverses entitats del poble, com són Grallarriga, Geganters de la Garriga, Ball de Gitanes de la Garriga, La Garriga Balla i el Front Diabòlic de la Garriga. Precisament, amb els diables es va viure el moment més emotiu de l’espectacle. A través d’un versot, van homenatjar a Joan Badia, graller i membre fundador de Grallarriga que ens va deixar el passat 2020. 

Música en directe, dansa, cant i cultura popular. Una interpretació de diferents branques artístiques que van tenir el seu espai en l’escenari. Totes elles apareixien consecutivament intercalant-se amb la narració d’un clavell que interpretava breus monòlegs de Shakespeare – Hamlet, Somni d’una Nit d’Estiu o El mercader de Venècia -. Així, el clavell posava la pausa idònia per poder assaborir cada escena. Gegants, nans, corals, diables, bastoners i gitanes dansaven al ritme de la música en directe de diversos artistes locals.

Phantasticum ha esdevingut la fórmula perfecte que ha reafirmat que, a la Garriga, el corpus no s’atura mai. “Per sentir, viure, veure i ser, cal sortir al carrer” deia el clavell. Cert, però el teatre és, sense dubte, un espai on les emocions hi afloren. Aquest darrer cap de setmana, les flors han estat a flor de pell amb Phantasticum, que ha ens traslladat a l’essència més elemental del Corpus Popular Garriguenc.

Una crònica i recull fotogràfic de Júlia Oliveras Aumedes

FOTOGALERIA

Phantasticum | 5 i 6 de juny del 2021