Teatre la Garriga

‘Volem compartir la música entre tots i gaudir i fer gaudir a la gent’

Pepe Mesa, saxofonista de la banda

Bandeltenes és una banda musical sorgida de l’Escola de Música de la Vall del Tenes, ara fa gairebé dotze anys. Es tracta, d’una banda, amateur, formada per una colla de músics vallesans i de la rodalia, principalment de la Vall del Tenes i de la Garriga, que comparteixen un desig en comú: gaudir i fer gaudir de la música.

Nascuda el 2011 a Lliçà d’Amunt, unia professors i alumnes de l’Escola de Música que s’agrupaven habitualment per tocar als concerts de l’escola i també a actes populars i culturals on se’ls reclamava. Actualment, la banda està integrada per gairebé una trentena de músics que toquen instruments de metall, fusta i percussió.

Ha passat més d’una dècada des que en Pere Enguix (més conegut com en Petete), professor de trombó de l’escola, juntament amb el Josep Gomariz, van impulsar la constitució de la banda com a entitat independent. Van ser els dos precursors i primers directors. En l’actualitat, estan a punt de complir dotze anys en activitat constant, amb concerts benèfics, festes populars i homenatges.

Per celebrar el desè aniversari, van estrenar la ‘Suite Tenes’, inspirada en el curs del riu Tenes, enregistrada en un CD i acompanyada d’un llibre de fotografies. Són 7 temes compostos per en Toni Cuesta, un dels seus actuals directors, i inspirats en trams diferents del riu, des del seu naixement a les Valls de Castellcir fins a la desembocadura al Besòs, en curs passant per cada poble de la Vall: Sant Miquel del Fai, Santa Eulàlia de Ronçana, Lliçà d’Amunt i Lliçà de Vall.

Hem tingut l’oportunitat de parlar amb un dels seus membres, el garriguenc Pepe Mesa, un veterà de la música que va iniciar-se amb vint anys amb la companyia Artistras. La vida el va portar a fer una parada en la música fins que es va jubilar, oportunitat de reprendre els estudis de saxofon. En Lluís Codina, resident a la Garriga, el va engrescar a formar part a la Bandeltenes i també a La màquina del swing.

Bon dia Pepe! No és la primera vegada que us sentim a la Garriga ni tampoc al Teatre de la Garriga, El Patronat, com sona la Bandeltenes dins aquest recinte?
Sona molt bé! Tenim la sort de tenir aquest teatre a la Garriga. L’altre concert que vam fer ja ens vam sentir molt còmodes. S’escoltava fantàsticament i vam tenir una bona acollida. Era un recital homenatge de comiat a un company de la banda, en Lluís Codina, un dels primers músics de la Garriga que va formar part de la Bandeltenes.

En aquesta ocasió oferireu el ‘Concert de tardor’, com diu la descripció del recital, un compendi de peces que el vent de tardor portarà als vostres faristols. Això vol dir que els instruments de vent adquiriran més protagonisme?
És una llicència poètica. El protagonisme el tenen tots els instruments de la banda: la percussió, la fusta i el metall.

Quants sereu els músics que us reunireu a la Garriga?
Serem 26 músics, entre els quals, tenim als garriguencs l’Albert Companys, al clarinet; en Xavier Bericat, al saxofon tenor; en Xavier Boixader, al trombó; el Xavier Garcia, al saxo baríton; i en Sergio Fructuoso, al saxo alt; i també el músic i president Jordi Grau.

Quins temes interpretareu? Podrem escoltar alguns de la ‘Suite Tenes’, originals vostres?
Tocarem música de pel·lícules com La La Land, My favorite things o Cinema Paradiso. També s’escoltaran temes més clàssics de Prokófiev i temes populars, entre els quals, una sardana. Tocarem una part de la ‘Suite Tenes’, en concret, l”Espiadimonis’.

Us definiu com una banda amateur, però heu tingut professionals enormes vinculats amb la formació. Em ve al cap per exemple en Petete, però ben segur en sou molts més. Creus que la Bandeltenes és una bona plataforma per al naixement de músics professionals?
Sí. Està vinculada amb l’escola de música, lligada amb la mancomunitat de la Vall del Tenes, i els alumnes que surten de l’escola que els interessa, s’apunten. Aquí tenen l’oportunitat de tocar al costat de músics que tenen més formació i que, fins i tot, són professionals, com en Petete o els dos actuals directors: en Josep Gomariz i en Toni Cuesta.

I creus que algun dia podríeu esdevenir una banda professional de música?
No és l’objectiu de la banda. El que volem és compartir la música entre tots i, com hem dit abans, gaudir i fer gaudir a la gent. La nostra orientació és amateur.

De cara al concert del pròxim 4 de novembre, a quins públics va dirigit i a qui recomanaries que no se’l perdés?
És molt difícil de dir. És per gaudir de la música, un moment d’esbarjo. Recomanat a tothom a qui li agradi la música.

A on més teniu programat aquest ‘Concert de tardor’?
El repetirem al concert de Cap d’Any a Lliçà d’Amunt.

Les entrades d’aquest concert es poden aconseguir al web del Teatre de la Garriga – El Patronat www.teatrelagarriga.cat.

Una entrevista de Lorena Serra